Proveden CAP program u dječjem vrtiću Križić-kružić

Proveden CAP program u dječjem vrtiću Križić-kružić

U Dječjem vrtiću Križić-kružić, od 20. do 29. veljače, 2024. godine, proveden je CAP program prevencije zlostavljanja djece s djelatnicima vrtića, djecom predškolskog uzrasta i njihovim roditeljima.

Predškolski CAP program je program prevencije zlostavljanja djece namijenjen djeci predškolske dobi, u vrtićima, u suradnji s Udrugom roditelja “Korak po korak”.

CAP (Child Assault Prevention) je program  primarne prevencije zlostavljanja koji osnažuje djecu u sprječavanju napada od strane vršnjaka, napada nepoznate osobe (otmica) i napada od strane poznate odrasle osobe. CAP nastoji integrirati najbolje izvore pomoći u zajednici kako bi se smanjila ranjivost djece i mladih na verbalno, fizičko i seksualno zlostavljanje.

Cilj je smanjiti ranjivost djece i njihovu izloženost različitim oblicima zlostavljanja kroz:

  • pružanje kvalitetnih informacija;
  • poučavanje učinkovitim prevencijskim strategijama;
  • osnaživanje njima važnih odraslih, roditelja i zaposlenika vrtića, da im pruže kvalitetniju podršku.

Radionice za djecu se održavaju kroz 3 uzastopna dana. Za provođenje radionica zadužen je CAP tim, educiran od strane Udruge roditelja “Korak po korak”, a kojeg u našem vrtiću čine odgojiteljice Ivana Kolundžija Malinović, Nevenka Zolić i psihologinja Daria Pacadi Bolešić. Djeci su putem igrokaza prikazane, djeci prilagođene, situacije zlostavljanja i načini na koje mogu izbjeći ili prekinuti pokušaj zlostavljanja. Djeca su naučila kako biti SIGURNI, SNAŽNI I SLOBODNI, kao i sigurnu, snažnu i slobodnu riječ „NE!“.

Prethodna objava Odluka o imenovanju članova Komisije za procjenu i vrednovanje kandidata s natječaja za zapošljavanje

Ulica Josipa Čopora 15, 10314 Križ

Pon – Pet / 06:00 – 16:00
Sub – Ned / neradna
Vrijeme za primanje stranaka / 07:00 – 15:00

Korisni linkovi

Kutak za roditelje

Autorska prava Dječji vrtić Križić-kružić 2022.

Skip to content